Kahvenin kırk yıl hatırı vardır lafı gelişi güzel söylenmiş bir söz değildir. Kahve içmenin bir usulü bir adabı vardır. Yakın geçmişe kadar birkaç çeşit kahve türü hakkında bilgi sahibi olmak yeterli gelirken, günümüzde mükemmel lezzetlerle kahve içme alışkanlıklarımızı değiştiren onlarca kahve çeşidinden söz etmek mümkün hale geldi. Bu sebeple arkadaş gruplarıyla içilen yorgunluk kahvelerini sipariş ederken ne tür bir kahve içtiğinizi bilmek isterseniz yazımıza bir göz atmanızda büyük fayda var.
Arabica: içilen kahvelerin neredeyse %70’lik bölümünü oluşturan bir tür kahve çekirdeğidir. 800 ila 2200 metre yükseklerde yetişir. Soğuğa karşı dayanıklı olmayan arabica, yetiştiği iklim ve coğrafyanın özelliklerine göre farklı aromalarda olabilmektedir.
Robusta: Arabica kahve çekirdeklerinden sonra en fazla tüketilen kahve türüdür. Arabica’ya oranla daha acımsı bir tadı vardır. Daha fazla kafein oranına sahip olan robusta düzlük alanlarda üretilir. Harman yapılan kahvelere %20-30 oranında karıştırılarak kullanılır.
Barista: İtalyancadan dilimize yerleşmiştir kahveyi yapıp sunan kişi anlamında kullanılır. İtalya’da erkek baristalara ‘’ Baristi’’ kadın baristalara ise ‘’ Bariste’’ şeklinde hitap edilmektedir. Kahve konusunda profesyonelliğe ulaşmış kişi olarak değerlendirilir.
Brew: Kahvenin demlenmesi anlamını taşır. Kahve farklı aletler yardımıyla özgün tatlara ulaşabilmek amacıyla demlenmektedir. Aynı çekirdekler kullanılmasına rağmen farklı şekillerde demlenerek değişik tatlar elde etmek mümkündür.
Latte Art: Art İngilizce sanat anlamına gelmektedir. Kahve ile sanatı birleştiren uzman baristalar, farklı birçok çizimle kahvelerin üzerinde sanat çalışması yapabilecek düzeydedir. Bu bazen bir portre olurken, bazen bir çiçek desenidir.
Take-away: Orijinal anlamı alıp gitmek- paket servis olsa da, kahve dünyasında yanınızda bardakla birlikte götürebileceğiniz kahveyi sipariş ederken kullanabilirsiniz
Instant coffee: Genel olarak granül halindeki kahveyi tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Hazır kahve şeklinde de söylenebilir.
Asidite: Kahvelerin içerisindeki asit oranını belirtmek için kullanılan bir terimdir. Her kahvenin asiditesi birbirinden farklıdır. Genellikle asiditesi yüksek kahveler daha çok tercih edilmektedir.
Blend: Farklı coğrafi bölgelerden elde edilmiş kahvelerin karıştırılarak harman edilmesi anlamında kullanılır.
Micro Lot: Tek bir çiftlikten elde edilmiş kaliteli ve homojen kahve çekirdeğini tanımlamak için kullanılır.